I det här inlägget kommer jag lägga upp min och Rebeckas analys. Vi gjorde hypoteser och funderade mycket kring vad vi trodde skulle framgå i sammanställningarna. Vi analyserade också det faktiska resultatet och vad de olika svaren kunde bero på. Det vi har kvar att göra är att maila ut till alla som ville ta del av resultatet på vår enkät och även skicka ett brev till en person som förmodligen inte har en mailadress. Eftersom han var intresserad och skolan gav oss frankerade kuvert så kommer vi även skriva ut resultatet av enkäterna och posta till honom.
- Vi analyserade kring hur ofta män och kvinnor äter frukost. Vår hypotes var att kvinnor äter frukost oftare än män men att männen förmodligen äter bättre.
Enligt våra enkäter är resultatet ganska jämnt men det är fler män som äter frukost varje dag. Rent generellt kanske fler män har ett fysiskt krävande arbete och gör då av med mer energi. T.ex snickare, målare, vägarbetare, brandmän och murare. De behöver alltså äta mycket morgon som kväll. I samband med att tjejer i ung ålder tror att de ska gå ner i vikt genom att endast utesluta måltider så kan det också bidra till att färre tjejer äter mindre frukost.
2. Andra frågan vi analyserade var om folk tycker att humöret påverkas av vad man äter/inte äter på morgonen. Vi tror att barn (upp till 12 år) påverkas mest av kosten. Ändrade rutiner kan rubba humöret. Vi tror att det inte spelar någon roll hur gammal man är, utan mycket handlar om vad man haft och har för rutiner. Till exempel äter inte Rebecka frukost och klarar att hålla humöret uppe eftersom hon sedan många år tillbaka skippat den måltiden. Nelly däremot äter frukost varje dag och har alltid gjort det. Hon tycker att humöret påverkas negativt av att inte få i sig energi på morgonen.
Enligt enkäten så tycker de flesta, i alla ålderskategorier, att humöret påverkas av matvanorna på morgonen. Vår slutsats blir alltså att baserat på detta så spelar inte åldern någon roll utan det är helt och hållet ens egna värderingar och vanor som har betydelse.
3. Vi jämförde kaffeberoendet mellan åldrarna 15-50+. Ganska snabbt kom vi båda fram till att beroendet förmodligen är störst i de två äldsta ålderskategorierna. Det beror på att man börjar dricka kaffe när man är äldre och troligen också mer frekvent.
När vi tittar på tabellen så ser vi ett mönster. I första ålderskategorin (15-20) så är det inte många som dricker kaffe på morgonen. Därefter blir det mer jämnt mellan svarsalternativen (ja, nej och ibland). Eftersom vi bara fick svar från 13 personer över 30 år så ger inte enkäterna en rättvis bild av kaffevanorna. Vi båda tror fortfarande att kaffekonsumtionen är högre än vad våra enkäter visar och vi väntade oss att fler vuxna dricker kaffe dagligen.
4. Den sista frågan handlade om folks åsikter kring huruvida frukost är det viktigaste målet på dagen eller ej. Vi tror att de som är äldre är mer erfarna och vet hur viktigt det är att starta dagen på bästa sätt med mycket näring. Därför är det förmodligen fler i de äldre ålderskategorierna som svarat Ja på frågan. Samtidigt kan många elever arbetat med kost i skolan och förstår vikten av det.
Vår analys visade sig vara väldigt lik vår hypotes. Det var fler unga som tyckte att det var viktigt att äta frukost och vi tror att det kan bero på att elever ständigt blir påminda om det. Man har många lektioner i skolan där kost är inblandat. När man blir äldre är det eget ansvar att komma ihåg hur viktiga måltiderna är.
Denna vecka gjorde vi enkäter. Min och Rebeckas handlade om folks frukostvanor. Som tur var fick vi hjälp av biblotikarien när vi skulle skriva ut för det var lite krångligt att fixa en fram- och baksida på pappret. Väl ute så var det desto svårare att få folk att svara på enkäten. Många hittade på ursäkter och jag förstår dem för det skulle jag också gjort. Man har liksom inte orken till att stanna och svara på frågor. När de fick reda på att det bara var några snabba frågor om frukost så blev de flesta dock övertygade eftersom det inte var svårt eller klurigt. Till nästa gång måste vi tänka på att ha med något hårt som underlag för det är lite svårt att skriva på ett papper när man inte har något under. Nästa lektion ska vi sammanställa resultaten och meddela alla som ville ta del av det.
På lektionerna den här veckan så sammanställde vi resultatet från vår observation och presenterade det för klassen. Allt blev väldigt struligt eftersom Gabriella inte kunde komma åt våra observationsscheman och on top of that så blev min mail och facebook-konto hackat. Hela den lektionen kändes väldigt rörig så vi fick stressa ihop en presentation och jag bet ihop och gjorde det som skulle göras även om jag var upprörd. Vi gjorde vårt bästa utifrån situationen men till nästa gång ska texterna sitta bättre. Jag lärde mig att samarbetet är avgörande för hur en grupp-uppgift fungerar.
Vi drog även slutsatser kring rökningen på skolan och kom fram till att utifrån våra observationer är de flest tjejer i årskurs 3 som röker. Till nästa gång ska jag jobba snabbare och känna mig mer säker inför presentationen.
Vecka 36 jobbade vi med observationer. Vi blev indelade i grupper och fick olika observationsområden. Därefter skulle vi rita upp ett observationsschema. Jag och Gabriella hjälptes åt och klurade ut 4 olika platser på skolan där vi trodde att flest folk rökte. Vi skulle alltså observera de som rökte och bl.a ta reda på om det var flest tjejer eller killar som rökte, om lärarna reagerade osv.
Jag lärde mig att göra ett korrekt observationsschema och att uppgifter som denna kräver mycket planering. Eftersom Gabriella och jag inte vanligtvis umgås så krävdes det att vi bestämde plats, tidpunkt och vem som skulle observera vart. Det var svårt att veta hur länge vi skulle stå vid varje plats eftersom både elever och lärare kommer och går. På tjugo minuter är det inte säkert att man ser en lärare upptäcka en rökare och reagera. Vi visste dock redan på ett ungefär hur situationerna brukar se ut, t.ex att de flesta lärarna reagerar när de kan.
Nästa gång ska vi sammanställa resultatet från observationerna, reflektera och göra en presentation. Det blir intressant.